Recunoscand nevoia de accelerare a procedurilor de achizitii publice in contextul crizei financiare, Comisia Europeana a admis oficial, in decembrie 2008, faptul ca natura exceptionala a situatiei economice actuale justifica aplicarea procedurii de licitatie restransa accelerata. Potrivit Comisiei Europene, in cazul aplicarii acestei proceduri accelerate, durata atribuirii contractului de achizitie publica se va reduce de la 87 la 30 de zile. Prezumtia de urgenta se va aplica in perioada 2009-2010 pentru toate marile proiecte publice.

Practic, prin invocarea motivului de urgenta, in conformitate cu legislatia romana in domeniu, se va putea reduce termenul de la 87 la 32 de zile, pentru contractele a caror valoare estimate este mai mare decat pragurile pentru publicarea in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (art. 55 alin. (2) din OUG 34/2006). Pentru aceste contracte, reducerea termenelor legale se va putea aplica atat pentru prima etapa a licitatiei restranse, de selectare a candidatilor, cat si pentru etapa depunerii ofertelor, dupa cum urmeaza:

  • Etapa I: perioada de timp cuprinsa intre data transmiterii spre publicare a anuntului de participare la etapa de selectare a candidatilor si data-limita de depunere a candidaturilor poate fi redusa de la 37 la 10 zile, daca anuntul de participare se transmite electronic la JOUE;
  • Etapa a II-a: perioada de timp cuprinsa intre data transmiterii invitatiei de participare la etapa a II-a si data-limita de depunere a ofertelor poate fi redusa de la 40 la 12 zile.

La aceste termene minime de 10, respectiv 12 zile, se adauga cel de 10 zile care va curge de la data transmiterii comunicarii privind rezultatul aplicarii procedurii pana la incheierea contractului de achizitie publica.
Rezulta astfel un termen minim de 32 de zile de la publicarea anuntului de participare pana la incheierea contractului de achizitie publica atribuit prin procedura licitatiei restranse accelerate.
Prin comparatie, termenul minim pentru incheierea unui contract de achizitie publica atribuit prin procedura licitatiei deschise este de 50 de zile, daca anuntul de participare a fost transmis electronic la JOUE, iar  documentatia de atribuire este accesibila in SEAP.

 

Articole similare

Confidențialitate vs. transparență și termenul de contestare în achiziții publice. Armistițiul CJUE

Iulia Vass Alexandra Mititelu   Prin Hotărârea din data de 17 noiembrie 2022 pronunțată în Cauza C-54/21, Curtea de la Luxemburg a antamat o problemă spinoasă în materia remediilor în achiziții publice – conflictul juridic dintre obligația respectării confidențialității ofertelor, pe de o parte, și obligația de a asigura transparența procedurilor, prin acordarea accesului la …

Citește articolul

Instanțele au început să respingă acțiunile pentru acoperirea prejudiciilor formulate de autorități ca urmare a contestațiilor respinse

În luna martie 2022, O.U.G. nr. 26/2022 a introdus obligația autorităților/entităților contractante de a efectua demersurile necesare pentru reținerea cauțiunilor constituite la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) de către contestatori. Scopul acestor acțiuni este de a acoperi prejudiciile create de întârzierile înregistrate în finalizarea procedurilor de atribuire. După mai bine de jumătate de …

Citește articolul