In M.Of. nr. 240 din data de 3 aprilie 2014 a fost republicata Legea concurentei nr. 21/1996, in urma modificarilor intervenite la data de 1 februarie 2014, odata cu intrarea in vigoare a Legii nr. 255/2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedura penala si pentru modificarea si completarea unor acte normative care cuprind dispozitii procesual penale.

Modificarile vizeaza, in principal, urmatoarele elemente:

  • conditiile de numire ca membru al Consiliului Concurentei;
  • autorizarea judiciara de efectuare a inspectiilor;
  • infractiunile savarsite de persoane fizice;
  • infractiunea de divulgare a secretului profesional.

Conditiile de numire ca membru al Consiliului Concurentei

Legiuitorul detaliaza conditia potrivit careia un membru al Consiliului Concurentei nu trebuie sa fi savarsit vreo „infractiune savarsita in imprejurari legate de exercitarea profesiei”. Aceasta din urma sintagma generica a fost clarificata dupa cum urmeaza: „infractiuni contra patrimoniului prin nesocotirea increderii, infractiuni de coruptie, delapidare, infractiuni de fals in inscrisuri, evaziune fiscala, infractiuni prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii terorismului, republicata, cu modificarile ulterioare, sau pentru infractiunile prevazute de legea nr. 21/1996”.

De asemenea, se introduce o noua conditie: persoana care doreste sa obtina calitatea de membru al Consiliului Concurentei sa nu fie incapabila.

Autorizarea judiciara de efectuare a inspectiilor

Autorizarea judiciara in vederea efectuarii unei inspectii, data prin incheiere de catre Presedintele Curtii de Apel Bucuresti sau de catre un judecator delegat de acesta, se ataca cu contestatie la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Potrivit reglementarii anterioare, calea de atac era cea a recursului.

Infractiunile savarsite de persoane fizice

Potrivit modificarii, subiect activ al infractiunii nu mai este doar persoana fizica privita in mod generic, ci orice persoana care exercita functia de administrator, reprezentant legal ori care exercita in orice alt mod functii de conducere intr-o intreprindere.

De asemenea, ceea ce se pedepseste este fapta de a concepe sau organiza o practica anticoncurentiala interzisa de art. 5 alin. (1) din Legea concurentei si nu participarea in mod determinant la conceperea, organizarea sau realizarea acestor practici, astfel cum prevedea vechea reglementare. Mai mult, fapta trebuie in continuare sa fie savarsita cu intentie, eliminandu-se insa conditia ca aceasta sa fie „frauduloasa”.

Totodata, potrivit variantei republicate a Legii concurentei:

  • nu se pedepseste persoana care, anterior inceperii urmaririi penale, denunta organelor de urmarire penala participarea sa la comiterea infractiunii si permite, in acest mod, identificarea si tragerea la raspundere a celorlalti participanti;
  • beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei persoana care, in cursul urmaririi penale, denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit respectiva infractiune.

Infractiunea de divulgare a secretului profesional

Ca urmare a republicarii, a fost abrogata din Legea concurentei dispozitia legala care prevedea pedepsirea faptei oricarei persoane de a utiliza sau divulga in alte scopuri decat cele prevazute de Legea concurentei, documente sau informatii cu caracter de secret profesional, primite sau de care a luat cunostinta in indeplinirea atributiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

Articole similare

Accesul in SEAP pentru controlul procedurilor de achizitie publica

In M.Of. nr. 857 din data de 18 septembrie 2020 a fost publicata Decizia presedintelui Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei nr. 501/2020 pentru aprobarea Normelor privind asigurarea accesului in Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) pentru efectuarea controlului procedurilor de achizitie publica (Decizia). Decizia este emisa in contextul modificarilor legislative introduse prin Ordonanta de urgenta a …

Citește articolul

ANAP a aprobat documentatia standard pentru achizitia de masti de protectie

In M.Of. nr. 1222 si nr. 1222bis din data de 14 decembrie 2020 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice nr. 2376/2020 privind continutul, modalitatea de completare si modul de utilizare a documentelor standard “Instructiuni pentru ofertanti/candidati” si “Caiet de sarcini” la atribuirea acordului-cadru/contractului de achizitie publica/sectorial avand ca obiect masti de …

Citește articolul