In M.Of. nr. 638 din data de 21 august 2015 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 25/2015 referitoare la pronuntarea unei hotarari prealabile prin care sa se dea o rezolvare de principiu cu privire la interpretarea articolului 1 din Legea petrolului nr. 238/2004 privind gazele de sist.

Curtea a admis sesizarea formulata de instanta de trimitere si a stabilit ca articolul 1 din Legea petrolului nr. 238/2004 se interpreteaza in sensul ca gazele de sist se includ in categoria „resurselor de petrol” ce fac obiectul exclusiv al proprietatii publice si apartin statului roman.

Decizia Curtii pune astfel capat controverselor in ceea ce priveste regimul juridic al gazelor de sist, generate de lipsa definirii acestora in legislatia existenta. Anterior deciziei Curtii, s-au identificat doua orientari jurisprudentiale:

  • unele instante au considerat ca gazele de sist sunt asimilate gazelor naturale si intra astfel sub incidenta prevederilor Legii petrolului, facand parte din domeniul proprietatii publice a statului;
  • alte instante au pronuntat hotarari prin care au retinut ca gazele de sist nu formeaza obiectul proprietatii publice conform Legii petrolului si, intrucat nu au fost declarate de interes national printr-un alt act normativ, fac parte din domeniul public al unitatilor administrativ-teritoriale.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie cuprinde o ampla analiza tehnica a caracteristicilor gazelor de sist, din perspectiva definitiilor legale ale petrolului si gazelor naturale.

In raport cu aceasta analiza, Curtea a conchis in sensul ca gazele de sist, ce reprezinta un amestec de hidrocarburi naturale acumulate in scoarta terestra si care, in conditii de suprafata, se prezinta in stare gazoasa:

  • intrunesc caracteristicile gazelor naturale;
  • intra in categoria notiunii de „petrol”;
  • fac parte din domeniul public al statului, si nu al unitatilor administrativ teritoriale.

Articole similare

Accesul in SEAP pentru controlul procedurilor de achizitie publica

In M.Of. nr. 857 din data de 18 septembrie 2020 a fost publicata Decizia presedintelui Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei nr. 501/2020 pentru aprobarea Normelor privind asigurarea accesului in Sistemul electronic de achizitii publice (SEAP) pentru efectuarea controlului procedurilor de achizitie publica (Decizia). Decizia este emisa in contextul modificarilor legislative introduse prin Ordonanta de urgenta a …

Citește articolul

ANAP a aprobat documentatia standard pentru achizitia de masti de protectie

In M.Of. nr. 1222 si nr. 1222bis din data de 14 decembrie 2020 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice nr. 2376/2020 privind continutul, modalitatea de completare si modul de utilizare a documentelor standard “Instructiuni pentru ofertanti/candidati” si “Caiet de sarcini” la atribuirea acordului-cadru/contractului de achizitie publica/sectorial avand ca obiect masti de …

Citește articolul