In M.Of. nr. 589 din data de 18 iulie 2019 a fost publicata Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative (Legea).

Legea reglementeaza cadrul national de prevenire si combatere a spalarii banilor si a finantarii terorismului si modifica o serie de acte normative, precum Legea societatilor nr. 31/1990 (Legea nr. 31/1990).

Modificarile/noutatile introduse de Lege vizeaza aspecte precum:

  • obligatia de a furniza informatii privind beneficiarul real al persoanei juridice;
  • functionarea societatilor pe actiuni;
  • contraventiile din Legea nr. 31/1990.

OBLIGATIA DE A FURNIZA INFORMATII PRIVIND BENEFICIARUL REAL AL PERSOANEI JURIDICE

Legea introduce in sarcina persoanelor juridice de drept privat si fiduciilor inregistrate pe teritoriul Romaniei obligatia de a obtine si de a detine informatii adecvate, corecte si actualizate cu privire la beneficiarul lor real, inclusiv cu privire la modalitatea prin care se concretizeaza aceasta calitate si de a le pune la dispozitia organelor de control si a autoritatilor de supraveghere, la solicitarea acestora.

Beneficiarul real este definit de Lege drept orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele caruia/careia se realizeaza o tranzactie, o operatiune sau o activitate.

In acest sens, persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului au obligatia de a depune o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in registru a beneficiarilor reali ai societatilor: (i) la inmatriculare; (ii) anual sau (iii) ori de cate ori intervine o modificare.

Declaratia pe propria raspundere a reprezentantului legal al persoanei juridice va cuprinde datele de identificare ale beneficiarilor reali (numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, cetatenia, domiciliul sau resedinta), precum si modalitatile in care se exercita controlul asupra persoanei juridice. Totodata, declaratia se poate semna in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau se poate depune in forma autentica, personal sau prin reprezentant.

In ceea ce priveste termenele-limita pentru depunerea declaratiei, potrivit Legii:

  • declaratia anuala se depune la oficiul registrului comertului in care este inmatriculata persoana juridica in termen de 15 zile (i) de la aprobarea situatiilor financiare anuale sau (ii) de la data la care a intervenit o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real;
  • in cazul societatilor inregistrate pana la data intrarii in vigoare a Legii, declaratia privind datele de identificare a beneficiarilor reali se depune in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a Legii.

Nerespectarea de catre reprezentantul legal al acestor persoane juridice a obligatiei de depunere a declaratiei privind datele de identificare ale beneficiarului real constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei. Procesul-verbal de constatare a contraventiei se comunica oficiului registrului comertului, in acesta fiind consemnat ca nedepunerea declaratiei atrage dizolvarea societatii.

FUNCTIONAREA SOCIETATILOR PE ACTIUNI

O alta modificare introdusa de lege vizeaza actiunile la purtator. Astfel, incepand cu data intrarii in vigoare a Legii, se interzic emiterea de noi actiuni la purtator si efectuarea de operatiuni cu actiunile la purtator existente. In acest sens:

  • actul constitutiv al societatilor pe actiuni va include doar numarul si valoarea nominala a actiunilor, fara a se mai specifica daca sunt nominative sau la purtator;
  • capitalul social va fi reprezentat doar de actiuni nominative emise de societate;
  • au fost modificate prevederile din Legea nr. 31/1990 care faceau referire la actiunile la purtator.

Actiunile la purtator emise anterior vor fi convertite in actiuni nominative si actul constitutiv actualizat trebuie depus la oficiul registrului comertului in termen de 18 luni de la data intrarii in vigoare a Legii, sub sanctiunea dizolvarii societatii.

CONTRAVENTIILE DIN LEGEA NR. 31/1990

Noile dispozitii prevad in mod expres faptul ca prevederile O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor se aplica si contraventiilor prevazute de Legea nr. 31/1990.

Articole similare

Noi praguri valorice in achizitii publice, achizitii sectoriale si concesiuni

In Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L din data de 16 noiembrie 2023 au fost publicate Regulamentele delegate (UE) nr. 2023/2495, nr. 2023/2496, nr. 2023/2497 si nr. 2023/2510 ale Comisiei Europene de modificare a Directivelor 2014/23/UE, 2014/24/UE, 2014/25/UE si 2009/81/CE, ale Parlamentului European si ale Consiliului, in ceea ce priveste pragurile de aplicare pentru …

Citește articolul

O noua documentatie standard pentru achizitiile publice/sectoriale de produse

In M. Of. nr. 803 bis din data de 6 septembrie 2023 a fost publicat Ordinul presedintelui Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice nr. 1554/2023 privind aprobarea structurii si continutului Documentatiei standard de atribuire a contractului de achizitie publica/sectoriala de produse (Ordinul). Ordinul aproba structura si continutul documentatiei standard de atribuire a contractului de achizitie publica/sectoriala …

Citește articolul